اگرچه سبکهای متفاوتی برای طراحی لوگوها وجود دارد اما طراحی لوگو به سبک مینیمال، طرفداران بسیاری را در سراسر جهان در بر گرفته است. بسیاری از برندهای مطرح جهانی نیز در نسخه جدید برند خود، از طرحهای مینیمال و ساده استفاده میکنند.
مینیمالیسم چیست؟
سبک مینیمال یا سادهگرایی به یکی از سبکهای هنری گفته میشود که اصل آن بر مبنای سادگی بنیانگذاری شده است. مینیمالیسم یک رویکرد خلاقانه است که در آن هنر به سادهترین شکل ممکن و به دور از هر چیز اضافهای تعریف میشود.
چشم انداز مهم این سبک خاص نشانگر این موضوع است که زیبایی و ارزش در سادگی است. به زبان دیگر، طراحیهای ساده تر گویا تر هستند. با این حال نباید این سبک را با طراحیهای خام و مبهم ساده اشتباه گرفت.
سبک مینیمال در اشکال متنوعی در هنرهای تجسمی استفاده شده و ساده گرایان بر این باور بودند که با کنار گذاشتن المانهای اضافی و استفاده کردن از موارد ساده و ضروری که معمولا با اشکال هندسی و کامل خلاصه شدهاند، میتوان به مفهومی بهتر دست پیدا کرد. نکته مهم این است که شما برای طراحی یک لوگو زیبا و معنی دار، به طرحهای شلوغ و اضافی نیازی ندارید. هرچه تزئینات را بیشتر حذف کنید، ابتکار طراحی را بیشتر نشان میدهید.
ریشه سبک مینیمال
سبک مینیمالیست، سبکی قدیمی است که پیشینهای طولانی دارد. هنرهای تجسمی، معماری، موسیقی، ادبیات و طراحی داخلی، شاخههای این سبک هستند.
بعد از جنگ جهانی اول مقدمات هنر طراحی مینیمالیسم پیریزی شد. تجربیات هنرمندان روسیه در دهه 1940 و50 بر هنرمندان اروپا و امریکا اثر گذاشت. این رویکرد پس از جنگ جهانی دوم، در هنر غرب به وجود آمد و بیشتر از سوی هنرمندان هنرهای تجسمی آمریکایی در اواخر دهه ۱۹۶۰ و اوایل دهه ۱۹۷۰ میلادی، گسترش پیدا کرد و به سرعت به یک جنبش هنری تازه تبدیل شد که بیشتر با خلق آثار سه بعدی (به جای دو بعدی) همراه بود.
سادهگرایی در هنر مينيمال را میتوان زاییده هنرمندان روس دوره پس از انقلاب اکتبر روسیه دانست که فرمالیسم و ساختارگرا بودند و به خلاصهنمایی و اشکال هندسی گرایش داشتند. جریان اصلی جنبش سادهگرای آمریکایی را میتوان در آثار تونی اسمیت، دانالد جاد، کارل آندره، دان فلاوین، رابرت موریس، سول لوویت، جان مک کراکن دانست.
ویژگی طراحی مینیمال
این سبک پر طرفدار، سبکی مناسب برای طراحی اغلب لوگوهای تجاری است. با حذف جزئیات، لوگو مورد نظر شما شفافیت خود را از دست میدهد و ممکن است برای برخی مبهم به نظر برسد اما شما میتوانید، با ظرافتی هوشمندانه این موضوع را به طور کلی حل کنید.
اکنون چند ویژگی مهم برای طراحی مینیمال را بررسی میکنیم.
تحقیقات مختلفی نشان دادهاند که اشکال هندسی به کار رفته برای ساخت لوگو بیشترین تاثیر را در نفوذ نام تجاری یک شرکت در ذهن مخاطبین خود دارند. مربعها، مستطیلها، دایرهها و مثلثها تعادل و تناسب بسیاری با لوگوهای مینیمالیستی دارند. برندهای مطرحی مانند Windows،Audi،Target نیز از این ویژگی سبک مینیمال به خوبی بهره بردهاند. اینگونه طرحها در عین سادگی، بسیار گویا و به یاد ماندنی هستند.
لوگوهای تک بعدی
اگر میخواهید از یک تصویر در طراحی لوگوی مینیمال خود بهره ببرید باید از طراحی فلت یا مسطح استفاده نمایید. این امر با حذف تمامی شیبها و مواردی که یک طرح سه بُعدی ایجاد میکند؛ حاصل میشود. شما میتوانید به جای استفاده از طرحهای فانتزی و گرافیکی سه بعدی، از طرحهای سادهتری استفاده کنید.
طرحهای مونولین شاخه دیگری از این روند است که از چند خط پیوسته برای ترسیم کامل طرح، استفاده میکند.
انتخاب رنگ و طراحیهای ساده
شاید بتوان گفت که رنگ تاثیرگذارترین مولفه برای یک لوگوی مینیمال است. البته در طراحی لوگو به سبک مینیمال بهتر است فقط به یک طرح رنگی اکتفا نکنید. رنگهای مختلف را امتحان کرده و تغییراتی که ایجاد می شود را بررسی کنید تا مشخص شود هر رنگ تا چه حد تاثیرگذار است.
شما همچنین میتوانید از فضاهای منفی نیز استفاده کنید. برای انتخاب رنگها، از رنگهای سفید و مشکی غافل نشوید چراکه در بسیاری از موارد این رنگها بهترین انتخاب هستند و باعث برجسته شدن و جذابیت بیشتر لوگو میشوند.
تایپوگرافی مینیمالیسم
در مینیمالیسم، فونتهای برجسته ی تیترها با متنی کوچک تر و خوانا، تأثیر بزرگی ایجاد می کنند. برای کلمات مینیمالیستی غالباً از فونت های سنگین، پررنگ یا حروف کوچک و باریک استفاده می کنند که هر دو سبک زیبا و مدرن هستند.
بسیاری از طراحان برای بالا بردن جذابیت کار خود کمی خلاقیت به حرج داده و فرم کلمات را نیز تغییر میدهند. در مواردی نیز به گونهای کلمات را حذف میکنند که به کلیت و محتوای برند لطمه نزنند. علاوه بر اینها میتوان یک کلمه یا کلماتی را به صورت دست نویس، به دیگر کلمات تایپی اضافه کرد.
لوگوهای ظریف
استفاده از فونتها و تصاویر ظریف به جای فونتهای بزرگ و برجسته ایده بسیار هوشمندانهای است. به دنبال شباهتها و نکات کلیدی در طراحی باشید. برای داشتن یک طرح ساده سعی کنید که ساده فکر کنید و به همان سادگی طراحی نمایید. از چیزهایی که ضروری نیستند دوری کنید.تلاش کنید که لوگوی طراحی شده در همان نگاه اول گویا و نوشته آن تا جایی که امکان داشته خوانایی داشته باشد.
سبک مینیمالیسم همواره در حال تکامل است اما عناصر اصلی آن همچون خطوط تمیز، اشکال ابتدایی، رنگهای ساده و حداقل میزان تزئینات همچنان ثابت ماندهاند. علت این اتفاق نیز به این موضوع بر میگردد که همواره یک طراحی ساده، آسانتر مشاهده میگردد و در ذهن مخاطب باقی میماند. بسیاری از برندهای بزرگ با شیوهی طراحی لوگو مینیمال قابل شناسایی هستند.
به همین ترتیب لوگوهای شلوغ که عناصر بیشتری را در خود جا دادهاند سختتر در خاطر میمانند. از آنجا که هدف نهایی هر لوگو، شناخته شدن برند است در نتیجه طراحی بیش از حد عناصر فایدهای ندارد و اینجاست که اهمیت لوگوی مینیمال مشخص میشود.
از سوی دیگر برای بیزینسهای کوچک نیز طراحی لوگو مینیمال میتواند مناسب باشد چرا که نسبت به سایر لوگوها مقرونبهصرفهتر است. از دیگر مزایای این سبک لوگوها این است که قدرت ماندگاری بالایی دارند و تا سالها همراه با بیزینس رشد میکنند.
مزیت دیگر طراحی لوگو مینیمال این است که چاپشان هزینهی کمتری دارد. این سبک لوگو به دلیل سادگیشان به راحتی در نگاه اول در ذهن مخاطب میمانند. لوگو مینیمال در صفحهی نمایشگر کوچک چون صفحهی موبایل نیز وضوح خوبی دارد.
حتی در شلوغترین فضاها نیز این لوگوها به چشم میآیند. در این سبک از لوگوها میتوان از ترکیبات مختلف رنگی برای رویدادهای هر فصل استفاده کرد.
لوگو مینیمال باعث می شود که برند شرکت شما همیشه و در همه جا خوش بدرخشد. کاربرد رنگ ها و اشکال در طراحی لوگو به سبک مینیمالیسم به نحوی است که سادگی آن حتی در شلوغ ترین مکان ها نیز به چشم می آید.
نظر شما